طراحی

طراحی چیست ؟ انواع طراحی و مدل های طراحی به همراه تحقیق های صورت گرفته در مورد انواع طراحی به همراه فلسفه آن. طراحی معانی مختلفی در حوزه های گوناگون دارد. معنی این کلمه در لغت نامه های گذشته عبارت بوده از : ” عمل و شغل طراح . بیرنگ گری . نقشه ریزی . نقشه بنائی را بر کاغذ، با حبر یا مداد و یا بر زمین با گچ و مانند آن کردن . نقاشی ”

خب مسئله اصلی تفاوت زمینه های کاری در گذشته و حال تفاوت هایی را در معنی این واژه به وجود آورده است.

طراحی ( فعل طراحی کردن ) به معنی ایجاد عمدی (غیر تصادفی) طرح است و یا ذکر خصوصیات ساخت یک چیز یا سیستم است و یا اجرای یک فرآیند یا فعالیت می گویند.

طرح به معنای برنامه یا مشخصات چیزی است ( برای مثال یک ترسیم یا نقاشی و .. ) یا حتی خلق یک شئ و … .

فرآیند ساخت یک طرح و طراحی می تواند کوتاه یا زمان بر و پیچیده باشد و حتی نیاز به تحقیق ، مشورت کردن ، تامل  ، مدل سازی ، تصحیحات متقابل و طراحی مجدد دارد. در بعضی وقت ها ساخت مستقیم یک شئ بدون طرح و نقشه مشخص قبلی را نیز یک فعالیت طراحی می نامند (برای مثال طراحی در صنایع دستی ، مهندسی ، کدنویسی سایت و طراحی گرافیک )

معانی طراحی

تمام کسانی که اقدام به کار های عملی ، با هدف تغییر شرایط کنونی به شرایط بهتر و مساعد تر می کنند ،اقدام به طراحی نموده اند.

معنی دیگر طراحی “نقشه  راه یا رویکرد استراتژیک برای فردی است که می خواهد به انتظارات منحصر به فرد خود برسد. این تمام موارد از جمله مشخصات فنی ، برنامه ها ، پارامتر ها ، هزینه ها ، فعالیت ها ، فرآیند ها و چگونه و چطور با محدودیت های سیاسی ، قانونی ، جامعه ، محیط ، امنیت و اقتصادی کار کنیم تا به آن هدف های منحصر به فرد برسیم.

به فردی که کار طراحی را انجام میده طراح می گویند که اصطلاحی است برای مردمی که به صورت حرفه ای در یکی از حوزه های مختلف طراحی که معمولا مشخص کننده نام آن حوزه نیز هست کار می کنند . ( برای مثال طراح لباس ، طراح مد ، طراح محصول ، طراح محتوا ، طراح وب سایت ، طراح داخلی ) . به فعالیت های متوالی یک طراح ، فرآیند طراحی می گویند در حالی که مطالعه علمی طراحی کردن همان طراحی نام دارد.

معنی دیگر طراحی ، برنامه ریزی تولید محصول ، سیستم ، جزء یا ساختار است. در مفهوم گسترده تر طراحی تلفیقی از هنر کاربردی و مهندسی است که با تکنولوژی در هم آمیخته شده اند.

با این که معنی طراحی نسبتا گسترده است ، طراحی دارای بی شمار خصوصیات است که افراد متخصص در حوزه های خود به کار گیری می کنند. عمده مثال های طراحی عبارت اند از : طرح های معماری ، نقشه های مهندسی ، فرآیند های کسب و کار ، نقشه مدار الکترونیکی و الگو های دوخت و دوز .

فرآیند طراحی

اختلاف نظر اساسی در باره‌ی این که چگونه طراحان در حوزه های بسیاری حال مبتدی یا حرفه ای ، تنها یا در تیم ، طرح ها را تولید می کنند. کئس دورست و جودیت دیجکیه هر دو طراحان استدلال کرده اند که “راه های بسیاری برای توصیف فرآیند طراحی وجود دارد”  و “دو راه بنیادی و اساسی مختلف ” مورد بحث گذاشتند. هر دو آن ها نام های مختلفی دارند.  دیدگاه غالب را “مدل منطقی” ،”حل مشکل تکنیکال”  ، “چشم انداز دلیل محور” می نامند . دیدگاه دیگر را “بازتاب در عمل” ، “طراحی تکاملی” ، “همکاری تکامل” و “دیدگاه عملگرا” می نامند.

مدل منطقی

مدل منطقی به طور مستقل توسط هربرت ا. سیمون که یک دانشمند آمریکایی بود و گرهارد پهل و ولفگانگ بیتز ، دو آلمانی نظریه پرداز طراحی مهندسی ، توسعه یافت.  این مدل بیان دارد :

  1. طراحان  تلاش می کنند با احتساب محدودیت ها و هدف ها یک طرح مشخص را بهینه سازی کنند.
  2. پروسه طراحی ، برنامه ریزی شده است
  3. فرآیند طراحی به لحاظ توالی مراحل قابل تشخص است.

مدل منطقی بر پایه فلسفه عقلانیت است و وابسته به مدل آبشاری  ، سیستم توسعه چرخه زندگی ، و بسیاری از ادبیات طراحی مهندسی است. طبق فلسفه منطق ، طرح به وسیله تحقیق و دانش در روش کنترل شده و قابل پیشبینی شکل می گیرد.

مثال هایی از توالی مراحل

مراحل معمولی که بر مدل منطق استوار هستند شامل زیر می شود :

  • طرح پیش تولید
    • تفهیم‌نامهٔ طراحی یا کانسپت  – یک بیانیه اولیه اهداف طرح ( معمولا در ابتدا) است .
    • تحلیل داده ها – آنالیز اهداف طرح کنونی
    • تحقیق – بررسی کردن راه حل های مشابه طرح در حوزه ها یا موضوعات مرتبط.
    • مشخصات – معین کردن الزامات راه حل طراحی یک محصول (مشخصات طراحی محصول) یا سرویس.
    • حل مشکل – تصور کردن و مستند سازی راه حل طراحی
    • عرضه – معرفی راه حل های طراحی
  • طراحی حین تولید
    • توسعه – بهبود و ادامه یک راه حل طراحی شده
    • تست – تست بدون وقفه راه حل طراحی شده
  • بازخورد طراحی پس از تولید برای طرح های آینده
    • پیاده سازی – معرفی راه حل طراحی شده به محیط
    • سنجش و نتیجه گیری – خلاصه ای از روند و نتایج آن که شامل انتقاد های سازنده و توصیه هایی برای بهبود آینده می شود.
  • طراحی مجدد – تمام مراحل روند طراحی ( با اصلاحات انجام شده ) تکرار می شود حال در هر زمانی (قبل – حین – بعد تولید)

هر مرحله تعدادی روش ایده آل مرتبط نیز دارد.

انتقاد از مدل منطقی

مدل منطقی در دو زمینه پایه به صورت گسترده مورد انتقاد قرار گرفت

  1. طراحان با این روش کار نمی کنند – مدارک تجربی وسیعی نشان می دهند که طراحان همانند پیشنهاد مدل منطقی کار نمی کنند.
  2. فرضیه های غیر واقعی – بسیاری از اوقات زمان شروع طراحی اهداف مشخص نیستند و محدودیت ها و الزامات به تغییرات ادامه می دهند

مدل عملگرایی

چشم انداز عملگرایی یک لقب است که به مجموعه ای از مفاهیم مرتبط داده شده است که با مدل منطقی تناقض دارد. این مدل بیان دارد :

  1. طراحان از احساسات و خلاقیت برای تولید کردن طرح های منتخب استفاده می کنند.
  2. فرآیند طراحی بداهه است.
  3. هیچ توالی عمومی در مراحل معلوم نیست – تحلیل ، طراحی و اجرا جداسازی نشده و هم زمان صورت می گیرند.

چشم انداز عملگرایی بر پایه فلسفه تجربه گرایی و در کل ساز گار با شیوه چابک (agile) و توسعه عاطفی است. شواهد تجربی قابل توجهی از صحت این نظریه در توصیف اقدامات طراحان واقعی حمایت می کند. همانند مدل منطقی ، مدل عمگرا طراحی را با توجه به تحقیق و دانش می نگرد. هر چند  تحقیق و دانش به وسیله عقل سلیم و داوری طراح به فرآیند طراحی آورده شده است  نه از فرآیند کنترل شده و پیشبینی شده که از مدل منطقی استنباط شد. ( طراحان روی پای خود فکر می کنند)

شرح فعالیت های طراحی

حداقل ۲ دیدگاه از فعالیت های طراحی با چشم انداز مدل عملگرایی سازگار است. هر دو شامل سه فعالیت اساسی است.

در الگوی بازتاب از عمل، طراحان بین قاب بندی “انجام حرکت” و “سنجش حرکت” حرکت رفت و برگشت دارند. منظور از “قاب بندی” مفهوم سازی یک مشکل است برای مثال تعریف هدف ها . و “حرکت” یک تصمیم برگرفته از تجربه طراحی است. و در نهایت فرآیند سنجش شاید موجب حرکات بیشتر در طراحی آینده شود. در واقع این یک سیستم حرکت ، سنجش در حیطه قاب بندی هدف هاست.

در چهارچوب ایجاد مفهوم – هماهنگی – پیاده سازی ، طراحان بین این سه فعالیت نامتعارف جابجا می شوند. ایجاد مفهوم شامل هر دوی قاب بندی و سنجش می شود. پیاده سازی هم فرآیند ساخت هدف طراحی شده است. هماهنگی هم فرآیندی است که عامل طراحی همزمان تصویر ذهنی هدف طراحی را بر اساس تصویر ذهنی متن بهبود می بخشد و همچنین به صورت برعکس.

مفهوم چرخه طراحی  به صورت ساختار زمانی دایروی شکل درک شده است که با تفکر در مورد یک ایده شروع می شود و سپس به وسیله ی ارتباطات (ابزار طراحی) به صورت بصری یا کلامی بیان می شود ، اشتراک گذاری و درک ایده بیان شده ، و در آخر شروع یک چرخه جدید با تفکر بحرانی دوباره در مورد ایده درک شده. اندرسون اشاره می کند که این مفهوم تاکید بر اهمیت کاربرد “بیان” دارد که در همان زمان کاربرد درک هر ایده طراحی نیز است.

رشته های طراحی

از زیر مجموعه های طراحی می توان به موارد پر طرفدار تر به صورت فهرست وار اشاره کرد:

طراحی لوگو : یه ساخت لوگو و آرم شرکت ها و موسسات حقوقی می گویند که مشمول یکتا بودن و زیبا بودن باشد. در واقع لوگوی یک شرکت باید بیان گر سریع نام و برند آن شرکت باشد تا نیازی به نوشتن نام شرکت نباشد.

طراحی ناخن : رنگ آمیزی و زیباسازی و حتی استفاده از ناخن های مصنوعی برای زیباسازی بیشتر به همراه استفاده از طرح های گوناگون و به روز را می گویند.

طراحی لباس : یکی از پرمنفعت ترین شغل هاست که برند های بزرگی در ایتالیا دارد. به تغییر ظاهر و شکل و فرم لباس آقایان و خانم ها و کودکان طراحی لباس می گویند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *